Friday, August 12, 2011

7 Ramadhan

Masak kari kepala ikan

Kari ni fav. anak beranak

masak indian style, member kat opis yg ajar

xguna santan

Tenggelam lak kepaka ikan tu



Kari Kepala Ikan Jenahak


Bahan-bahan




  • 1 kg kepala ikan jenahak


  • 6 sudu besar kari ikan babas


  • 2 labu bawang besar - dimayang


  • 3 ulas bawang kecil - dimayang


  • 1 inci halia - dimayang


  • 1 peket kecil rempah campur


  • 1 biji tomato


  • Asam jawa


  • Bendi


  • Terung


  • Daun kari


  • Minyak masak untuk menumis


  • Garam

Cara-cara




  • Panaskan minyak dan tumiskan rempah campur, bila dah naik bau masukkan bahan-bahan yang dimayang dan daun kari.


  • Masukkan rempah kari dan tomato yang dibelah dulu, kalau nak pekat, lebihkan sikit serbuk kari tu. Tujuan letak tomato juga adalah untuk pekatkan kuah.


  • Bila dah pecah minyak, masukkan air sedikit. klau nak masukkan terung, masukkan sekarang.


  • Bila terung dah 3/4 masak, masukkan ikan dan bendi.


  • Last sekali masukkan air asam jawa & garam.


  • Selamat mencuba..



1 comment:

zanafahmi/PB said...

Lama tak masak ikan jenahak? pernah masak dulu, mcm keras je..