Tuesday, March 15, 2011

Apam aka Muffin Pisang Coklat

Baru-baru ni ada buat muffin pisang
sangat lembut dan sedap
kebetulan ada pisang yg dah agak lembik
tak kan nak buang kan.buat la kuih ni
Resepi ni asalnya dari sifu kita Kak Liza
Tq byk2 kak.
Buatnya tak rumit dan kejap je dah siap

Apam aka Muffin Pisang Coklat

Sumber : Chef Hanieliza

Bahan A [Ayakkan]

  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 s/b serbuk koko
  • 1 s/k soda bikarbonat
  • 1 s/k baking powder
  • Sedikit garam

Bahan B

  • 1 cawan pisang emas/berangan - lecek
  • 1 cawan minyak
  • 1 1/2 cawan gula perang
  • 2 biji telur [pukul sedikit dengan garfu]

Cara

  • Ayakkan bahan A dan masukkan dalam mangkuk
  • Masukkan bahan B dan kacau rata
  • Masukkan dalam acuan kecil @ loyang
  • Kukus selama 30 minit atau sehingga masak


4 comments:

izahdaut said...

mmg senang mapin ni.sedap lembut gitu kan.makan panas2 mmg best

NiezaMan said...

Mmg sedap & senang

ady said...

sungguh menyelerakan...yummy..

NiezaMan said...

Ady..mmy sedap & senang sgt nk buat