Monday, July 5, 2010

Pulut dan Daging Hitam

N3 kali ni...pulut dan daging masak hitam..
dah lama x buat sarapan mcm ni..
sealunya anak2 x brape suka..tapi kali ni
habis la pulak..x cukup
nampak gayanya kena buat lg lain kali
Resepi Daging Hitam

1kg daging
2 ulas bawang besar
3 ulas bawang putih
10 tangkai cili kering
1 inci halia
1 inci lengkuas
3 batang serai
1/2 kg santan
1 botol kecik kicap manis
kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, bunga cengkih
Sedikit myk utk menumis

Cara-cara

1. Rebus daging sampai empuk, angkat & potong nipis2..air rebusan jgn buang
2. Blend bawang besar, bawang putih, halia, lengkuas & cili kering
3. Panaskan minyak, tumis 4 sekawan, bila dah naik bau masukkan bahan yg telah di kisar
4. Masukkan serai yg telah diketuk
5. Bila dah pecah minyak, masukkan air rebusan daging dan santan.
6. Masukkan daging, bila dah pekat sedikit, masukkan kicap
7. Masak hingga pekat..

Nota : Tak perlu tambah garam kerana kicap dah masin



No comments: