Friday, October 19, 2007

Ayam Masak Merah


Bahan-Bahan:
Bahan untuk dikisar:
30 gm cili kering
30 gm halia
2 ulas bawang putih
1 batang serai
2 biji bawang besar (dipotong kasar)
150 gm tomato puree
3 biji buah pelaga
Secukupnya minyak masak
Garam dan gula secukup rasa
1 ekor ayam dipotong 10 bahagian dan digoreng setengah masak
Cara:
Pijarkan minyak dalam kuali kemudian tumiskan bahan-bahan yang sudah dikisar hingga garing. Setelah itu masukkan tomato puree, buah pelaga dan bawang besar. Tumis hingga naik minyak. Jika terlalu kering, tambahkan sedikit air. Setelah itu masukkan ayam, garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa. Gaulkan hingga sebati dan rata. Apabila telah kering, jika suka taburkan dengan kacang peas dan bawang goreng sebelum menghidang

No comments: