Thursday, June 3, 2010

Udang Butter Cara Ku

Semalam balik awal sket antar kete p worksyop..
jd sempat la masak udang butter..
Bahan-bahan
1/2 kg udang - buang kulit
3 ulas bawang putih - cincang halus
1 labu bawang besar - mayang
5 biji cili api
susu cair
beberapa helai daun kari
2 sudu besar butter - untuk menumis
1 sudu besar kerisik
garam & gula
cara-cara
1. Udang dibuang kulit & belah sket belakangnya
2. Gaul dgn garam & sedikit tepung jagung, dan goreng 1/2 masak
3. Angkat & ketepikan
4. Dlm kuali lain..panaskan butter.
5. Tumiskan bawang putih sampai naik bau..kemudian masukkan bawang besar, cili api & daun
kari..
6. Bila dah naik bau, masukkan susu cair dan kerisik.
7. Perasakan dengan garam & gula.
8. Bila dah siap boleh la di hidangkan.

4 comments:

izahdaut said...

ooo ada kerisik ye kak..eh sedapnyee..saya mmg suke uang..

indahhouse said...

salam kak nieza,
kunjungan balas :)
wah...tumpang lunch kat sini...hihi

NiezaMan said...

izah...
kerisik tu ikut citarasa sendiri
tp mmg lemak2 la..

indah..
tima kasih atas kunjungan
lain kali dtg lg ya..

Teratak Amir Amira -{@ said...

zar aku terliur je tengok udang tu, masak untuk aku, aku tengah mengandung ni....yang tak keluar2 punya.