Semalam balik awal sket antar kete p worksyop..
jd sempat la masak udang butter..
1/2 kg udang - buang kulit
3 ulas bawang putih - cincang halus
1 labu bawang besar - mayang
5 biji cili api
susu cair
beberapa helai daun kari
2 sudu besar butter - untuk menumis
1 sudu besar kerisik
garam & gula
cara-cara
1. Udang dibuang kulit & belah sket belakangnya
2. Gaul dgn garam & sedikit tepung jagung, dan goreng 1/2 masak
3. Angkat & ketepikan
4. Dlm kuali lain..panaskan butter.
5. Tumiskan bawang putih sampai naik bau..kemudian masukkan bawang besar, cili api & daun
kari..
6. Bila dah naik bau, masukkan susu cair dan kerisik.
7. Perasakan dengan garam & gula.
8. Bila dah siap boleh la di hidangkan.
4 comments:
ooo ada kerisik ye kak..eh sedapnyee..saya mmg suke uang..
salam kak nieza,
kunjungan balas :)
wah...tumpang lunch kat sini...hihi
izah...
kerisik tu ikut citarasa sendiri
tp mmg lemak2 la..
indah..
tima kasih atas kunjungan
lain kali dtg lg ya..
zar aku terliur je tengok udang tu, masak untuk aku, aku tengah mengandung ni....yang tak keluar2 punya.
Post a Comment