Saya sempat membuat bubur som-som
Dah lama tak buat
kali ni saya buat kaler hijau kerana saya blend skali daun pandan
Buat pon dah agak lewat, jadi tak brape cun
tapi, rasanya tetap menten kat saya la
Resepi ni dari arwah mak
Bubur Som-som
Sumber : Niezaman
Bahan-bahan
1 cwn tepung beras
3 1/2 cwn santan
beberapa helai daun pandan
secubit garam
Cara-cara
- Bancuh tepung beras dengan santan & tapis
- Maukkan di dalam periuk
- Kacau sampai nampak berkilat, mcm kita buat puding jagung tu
- Boleh la tuang dlm bekas & tunggu betul2 sejuk. Klau nak cantik boleh bubuh dalam bekas yang kiut-kiut ya.
- Hidangkan bersama air gula merah ya.
6 comments:
salam nieza..wah bubur som som ni mmg feveret owg johor!! kalu makan x sedor bermangkuk2 tambah kan..hehe!
Salam Kak Ina..
bkn org johor je suka..saya org selangor pon suka..may b sebab de darah jawa kot..hehe
sedapnya zah, nampak je bubur som-som kau ni terus teringat arwah mak,,,,zah aku rindu nak makan bobor som-som mak aku..rasa nak nangis ni
Hawa..kita kan sama-sama dah tak der mak..sedih mmg sedih, tp nk wat camana kan..kn redha..
Raya pon dah tak best mcm dulu2..
Salam kak,
Tak pernah buat bubur som som. kalu tambah pulut merah, santan pekat, dah jadi lompat tikam kelantan. saya suka tuh! :))
Al fatihah buat arwah bonda kak nieza.
Betul tu Indah
Kalau lompat tikam tu byk sket kejenya..tp mmg sedap
Tq Indah, arwah pergi tahun Dec 2008, abah lak April 2009..selang 100 hari je..
Post a Comment