Thursday, August 11, 2011

6 Ramadhan

Saya sempat membuat bubur som-som

Dah lama tak buat

kali ni saya buat kaler hijau kerana saya blend skali daun pandan

Kalau betul2 sejuk, cantik jer potongannya

Buat pon dah agak lewat, jadi tak brape cun

tapi, rasanya tetap menten kat saya la

Resepi ni dari arwah mak



Bubur Som-som


Sumber : Niezaman


Bahan-bahan


1 cwn tepung beras


3 1/2 cwn santan


beberapa helai daun pandan


secubit garam


Cara-cara



  1. Bancuh tepung beras dengan santan & tapis

  2. Maukkan di dalam periuk

  3. Kacau sampai nampak berkilat, mcm kita buat puding jagung tu

  4. Boleh la tuang dlm bekas & tunggu betul2 sejuk. Klau nak cantik boleh bubuh dalam bekas yang kiut-kiut ya.

  5. Hidangkan bersama air gula merah ya.




6 comments:

inahar ali said...

salam nieza..wah bubur som som ni mmg feveret owg johor!! kalu makan x sedor bermangkuk2 tambah kan..hehe!

NiezaMan said...

Salam Kak Ina..

bkn org johor je suka..saya org selangor pon suka..may b sebab de darah jawa kot..hehe

Teratak Amir Amira -{@ said...

sedapnya zah, nampak je bubur som-som kau ni terus teringat arwah mak,,,,zah aku rindu nak makan bobor som-som mak aku..rasa nak nangis ni

NiezaMan said...

Hawa..kita kan sama-sama dah tak der mak..sedih mmg sedih, tp nk wat camana kan..kn redha..
Raya pon dah tak best mcm dulu2..

indahhouse said...

Salam kak,
Tak pernah buat bubur som som. kalu tambah pulut merah, santan pekat, dah jadi lompat tikam kelantan. saya suka tuh! :))
Al fatihah buat arwah bonda kak nieza.

NiezaMan said...

Betul tu Indah

Kalau lompat tikam tu byk sket kejenya..tp mmg sedap

Tq Indah, arwah pergi tahun Dec 2008, abah lak April 2009..selang 100 hari je..