Masak kari kepala ikan
Kari ni fav. anak beranak
masak indian style, member kat opis yg ajar
xguna santan
Bahan-bahan
-
1 kg kepala ikan jenahak
-
6 sudu besar kari ikan babas
-
2 labu bawang besar - dimayang
-
3 ulas bawang kecil - dimayang
-
1 inci halia - dimayang
-
1 peket kecil rempah campur
-
1 biji tomato
-
Asam jawa
-
Bendi
-
Terung
-
Daun kari
-
Minyak masak untuk menumis
-
Garam
Cara-cara
-
Panaskan minyak dan tumiskan rempah campur, bila dah naik bau masukkan bahan-bahan yang dimayang dan daun kari.
-
Masukkan rempah kari dan tomato yang dibelah dulu, kalau nak pekat, lebihkan sikit serbuk kari tu. Tujuan letak tomato juga adalah untuk pekatkan kuah.
-
Bila dah pecah minyak, masukkan air sedikit. klau nak masukkan terung, masukkan sekarang.
-
Bila terung dah 3/4 masak, masukkan ikan dan bendi.
-
Last sekali masukkan air asam jawa & garam.
-
Selamat mencuba..
1 comment:
Lama tak masak ikan jenahak? pernah masak dulu, mcm keras je..
Post a Comment