Petang semalam sempat masak pengat keladi kegemaran ku..
hmm...aku letak tepung sket..bak kata org jawa..bubur candil
tp boh keladi...nyamannya..
Resepinya..Agak2 jer
1 bj keladi sederhana - potong kiub
Tepung gandum
Gula melaka
Gula pasir
Santan
Garam
Daun Pandan
Cara2
1. Bancuh tepung gandum dgn sedikit kapur - tujuannya utk jadikan tpg tu kenyal sket
2. selepas tu, masukkan keladi..msak hingga empuk
3. Selepas tu masukkan santan, gula melaka, gula pasair & garam
4. Lepas tu boleh la mkn...
2 comments:
KAU NI ZAH MEMANG LAH , HANTAR KAT BENTONG K,AKU INGAT KELADI TU MASA ZAMAN ARWAH MAK AKU KENA BUSUKKAN DULU, BARU SEDAP BUAT PENGAT KENYAL RASANYA, KALAU DAH JAWA, JAWA JUGA.
Ko ni...aku dah lama teringin nk mkn pengat keladi..tu yg buat gak..
tapi aku sorang jer la yg mkn..ank2 aku x layan ar..
hidup jawa..hehehe
Post a Comment