Saya sempat memnuat kuih kole kacang
Oder ni dtg dari opis
Saya suka makan kuih ni, tapi anak2 x suka
masa tengah masak, leh ckp busuk, mcm2 budak2 ni
Orang lama-lama mmg suka kuih ni
Cuma yg org mlas nak buat kuih ni sebab malas nak buat tahi minyak
Resepi, arwah mak yang jar dulu
Kole kacang yang sudah ditabur dgn tahi minyak
Ready to deliver..
Masakan gula merah dengan air, agak-agak hancur tutup api dan tapis
Satukan tepung dan santan, kacau sampai larut
Masukkan gula merah, gula pasir, garam dan santan dan masak di atas api sederhana.
Kacau selalu agar tidak bergentel dan pekat.
Adunan tadi bolehla dituang di dalam loyang @ bekas. Letakkan tahi minyak di atas kuih tadi. Ada setengah org tunggu sejuk baru letak. tapi saya suka letak masa panas.
Sejukkan dulu, baru lah dipotong.
Selamat Mencuba
Ready to deliver..
Kuih Kole Kacang
1 biji kelapa - amik yang pekat sahajaMasak dengan api perlahan untuk buat tahi minyak
1 cawan tepung kacang hijau
3/4 cawan gula merah1 cawan air - untuk masak dengan gula merah
1/2 cawan gula - kalau suka manis sila tambah ya2 cawan santan
sedikit garamDaun pandan - simpul
Caranya
Masakan gula merah dengan air, agak-agak hancur tutup api dan tapis
Satukan tepung dan santan, kacau sampai larut
Masukkan gula merah, gula pasir, garam dan santan dan masak di atas api sederhana.
Kacau selalu agar tidak bergentel dan pekat.
Adunan tadi bolehla dituang di dalam loyang @ bekas. Letakkan tahi minyak di atas kuih tadi. Ada setengah org tunggu sejuk baru letak. tapi saya suka letak masa panas.
Sejukkan dulu, baru lah dipotong.
Selamat Mencuba
No comments:
Post a Comment