Masak pajeri terung semalam
ni antara lauk peberet
Masak pon bukannya susah
Pajeri terung
sumber : sendiri
- 6 biji terung panjang yang saiz kecil
- 1 cawan santan pekat + 1 cawan air
- 2 sudu besar kerisik
- 3 sudu besar rempah kari daging
- 2 sudu besar udang kering
- 3 biji bawang merah - hiris
- 2 biji bawang putih - hiris
- 1/2 inci halia
- kayu manis, bunga lawang & buah pelaga
- gula melaka + gula pasair
- garam
- minyak untuk menumis
Cara- cara
- Panaskan minyak, tumis kayu manis, buah pelaga & bunga lawang, bila dah naik bau, masukkan bawang merah, bawang putih dan halia
- Bila dah agak garing masukkan rempah kari sampai naik minyak
- Masukkan santan dan air. Masukkan juga gula & garam.
- Bila sudah agak pekat, masukkan terung yang sudah dibelah pada bahagian tengah
- Masak terung sampai lembut. Sesepas itu barulah masukkan kerisik & udang kering.
- Rasakan manis dan masin dan boleh la dihidangkan bersama nasi putih.
2 comments:
akak..saya kan buat pajeri tak berapa nak menjadi lah..tah ngapa..bila tak jadi tu.hmm lambat lagi la menu tu nak repeat kat rumah ni..haha
la..ya ke..nanti akak tepek resepi ya
insyaallah jadi..
Post a Comment