(sumber : Rozlinah)
Bahan:
500gm tepung kanji (aka tepung ubi kayu)
600 – 800 gm tepung gandum (sampai boleh dicanai)
16 oz ghee (1 tin ghee yg kecik) -448gm
12 oz gula aising (1 oz = 28 gm) – 336gm
1 sudu teh soda bikarbonat
Susu Nespray – atau mana2 susu yg sedaplah, kalau susu yg ada honey pun sedap.
Cara Menyediakannya:
1. Ayak tepung kanji, tepung gandum dan soda bikarbonat. Ketepikan.
2. Pukul ghee dan gula halus hingga sebati.
3. Msukkan campuran tepung sedikit demi sedikit dan gaulkan hingga tepung spai sebati. Jika adunan masih
tak boleh dicanai & terap, tambahkan tepung gandum sikit2 dan uli hinggalah adunan boleh dicanai.
4. Canai alas plastik, terap & bakar dgn api sederhana - dlm 170'c selama 10-15 minit.
5. Bila dah masak sira dgn susu Nespray.Biskut ni bila dah masak jadi putih, tak yah bakar sampai kekuningan.
No comments:
Post a Comment